Shofar Sno behaalt goud bij Physics Cup

Shofar Sno, momenteel tweedejaarsstudent aan de Faculteit der Wis- en Natuurkunde Wetenschappen, studierichting Natuurkunde van de Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft bij de Physics Cup, een online Natuurkunde Competitie voor middelbare school- en universiteitsstudenten, een gouden medaille behaald.

De Physics Cup is gehouden van 21 november 2021 tot en met 4 juni 2022 en is georganiseerd door de Tallinn University of Technology in Estland. In totaal deden 1146 studenten uit 81 landen mee aan deze wedstrijd.

Sno heeft één van de vier gouden medailles in de wacht gesleept. In 2020 was hij de winnaar van de nationale natuurkunde olympiade. Hij zat toen op de Scholengemeenschap Kwatta.

“Mijn studie op de AdeKUS ervaar ik als fijn. Ik vind het theoretische deel van de opleiding leuker. Studenten en docenten behandelen elkaar respectvol. De natuurkunde is een empirische wetenschap en daarom moet je eerst kennis hebben van theorie gebaseerd op experimenten alvorens je creatief kunt zijn. Je hebt eerst basiskennis van lading, welke uit experimenten voortvloeit, nodig. Je staat niet op een goede dag op en zegt: “Zo, de kracht van twee puntladingen op elkaar is omgekeerd evenredig met de afstand tussen de twee ladingen in het kwadraat.” Je doet eerst experimenten en daarna de uitspraak. Door mijn deelnemen aan de Nationale Natuurkunde Olympiade als VWO student, had ik al basiskennis van de belangrijkste gebieden, echter onvoldoende. Ik was creatief en innovatief, maar niet snel genoeg vanwege mijn gebrek aan kennis en ervaring. Bij de competitie is snelheid ook belangrijk. Er is namelijk een snelheid bonus. Ik  heb mij geregistreerd voor de competitie toen die al een maand gaande was. Dit omdat de competitie in mijn tentamenperiode was begonnen. De competitie heb ik als heel leuk ervaren, omdat ik de vrij was om de problemen op te lossen op mijn eigen manier. Ik had genoeg tijd om ongehaast en in alle rust diep na te denken, natuurlijk  zonder het belang van snelheid te vergeten.

Na mijn bacheloropleiding wens ik een masteropleiding te doen. Ik zal waarschijnlijk ook wiskunde doen en een technische opleiding, omdat ook uitvinden van machines mij altijd heeft geïnteresseerd. Wat ik allemaal nog zal doen en hoe ik mijn opleidingen zal bekostigen is een raadsel.”, zegt Shofar.

 

By Comments off juni 27, 2022